Praktijk voor veterinaire natuurgeneeskunde
Verkooppunt versvlees voor kat en hond
Waarom vers vlees?
Als men kiest voor rauwe vleesvoeding dan kiest men eigenlijk voor voeding die past bij het verteringssysteem van een carnivoor.
Onze honden zijn carnivoren, dat wil zeggen dat het prooidier eters zijn. Daarbij eten zij niet alleen het vlees maar (bijna) het hele prooidier, dat betekend dus spiervlees, bot, organen en maaginhoud van zo’n prooidier. Hierdoor krijgt het dier alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Daarnaast wil een carnivoor nog wel eens van grassen, kruiden of besjes eten.
Bijna alle katachtigen, dus ook onze huiskat, zijn obligaat carnivoor. Een obligaat carnivoor eet enkel en alleen vlees, bot en organen. Doorgaans eten deze dieren geen maaginhoud en hebben geen tot weinig behoefte aan een toevoeging van andere plantaardige voedingsstoffen.
Alle carnivoren hebben een relatief kort spijsverteringsstelsel. Toch is dit korte stelsel voldoende lang om de juiste voeding, zoals rauwe vleesvoeding, in korte tijd te verteren en alle voedingsstoffen die ze nodig hebben daaruit op te nemen.
Wat zijn de voordelen van versvlees (kvv)?
Compleet vers vlees is gezond voor hond en kat omdat het zo goed is afgesteld op hun spijsverteringssysteem.
Daardoor zorg je voor:
-
Optimale werking van maag en darmen en daarbij horende goede bacteriën, wat op hun beurt weer zorgt voor een betere weerstand
-
Vlees zorgt voor een andere zuurgraad in de maag waardoor slechte bacteriën en parasieten minder kans hebben om te overleven
-
Minder afvalstoffen in het lichaam zodat de organen minder belast worden.
-
Het leidt niet tot overmatig tandplak wat wel vaak wordt beweerd
-
Het bevat veel vocht en daardoor geeft het meer spoeling van het lichaam
-
Uw dier krijgt een mooie en glanzende vacht
-
Het vlees wordt bijna geheel door het lichaam opgenomen waardoor uw dier aanzienlijk minder ontlasting produceert.
-
Het karakter van uw dier wordt stabieler, het voelt zich na een maaltijd meer voldaan.
Versvlees kan tevens de oplossing bieden voor dieren met jeuk, huidproblemen, allergieën, oorontsteking of anaallier problemen.
Overzetten naar versvlees:
Het komt er op neer dat je eigenlijk elke hond of kat, ongeacht de leeftijd, kan overzetten
op versvlees. Per dier kan het echter wel verschillen hoe je dit moet aanpakken.
Sommige honden en katten kun je zonder problemen overzetten, vaak zijn dat de jongere dieren die nog maar kort brokken hebben gegeten.
Andere dieren die al wat langer op brokken zitten of die gevoelige maag/darmen hebben kun je beter langzaam laten wennen. Bij de ene hond is het voldoende om de eerste keren het vlees te overgieten met kokend water.
Bij een andere hond is het verstandig de eerste keren wat vuile pens door de brokken te mengen. Daarna kun je langzaam een complete vlees dag gaan introduceren en als dat goed gaat voer je langzaam het aantal dagen op.
Bij katten gebruik je geen pens maar meng je wat versvlees door de brok heen. Katten introduceren met versvlees kan wat problemen geven. Vaak zijn ze erg kieskeurig en kunnen ze het vlees weigeren. Toch denk ik dat met veel geduld de meeste katten uiteindelijk wel over te zetten zijn op versvlees. Bij mij is het in ieder geval nog gelukt met katten over de 10 jaar.
Het overschakelen op versvlees kan wat veranderingen of ontgiftingsverschijnselen met zich mee brengen.
Als dieren lang op brokken hebben gestaan dan kan er inmiddels inwendig wat vervuiling zijn en kunnen kunnen deze afvalstoffen los gaan komen. Dit kan zich dan uiten in:
* Jeuk en meer verharen
* Dunne ontlasting
Deze verschijnselen zijn echter altijd maar tijdelijk.
U mag mij altijd om advies vragen als u twijfeld over de manier van aanpak.
Hoeveel voer mag ik geven?
De hoeveelheid voeding die men geeft is afhankelijk van de leeftijd van het dier maar ook van zijn energie behoefte. Volgende tabel is een richtlijn. Het is echter ten alle tijden belangrijk te kijken naar het dier en de hoeveelheid voeding aan te passen als hij/zij te dik of te dun wordt.
Honden
tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht 3- 6 maanden : 3 keer per dag
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht 6- 12 maanden: 2 keer per dag
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht 6- 12 maanden: 2 keer per dag
12+ maanden: 20-30 gram per kg lichaamsgewicht 12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Katten
Kitten: 80 - 100 gram per kg lichaamsgewicht 3 tot 4 keer per dag
Volwassen kat: 25 - 30 per kg lichaamsgewicht 2 keer per dag
Brokken en vlees samen?
Sommige mensen willen naast vlees ook nog brokken voeren en dit kan ook. Brokken en vlees kunnen prima beide gegeven worden maar men dient rekening te houden met een paar dingen;
Om voordelen te halen uit het geven van versvlees is het belangrijk dat men minstens 5 dagen per week vlees geeft en twee dagen per week brokken.
Het is niet verstandig brokken en vlees te mengen aangezien ze beide op een andere manier verteren. Sommige dieren zullen daar problemen van ondervinden. Uiteraard zijn er ook altijd dieren die er geen problemen mee hebben en heeft het lichaam daar een manier gevonden om er mee om te gaan.
Mocht men brokken willen voeren dan is het belangrijk te kiezen voor een brok met een hoog vlees gehalte en geen toevoegingen zoals geur- kleur- en smaakstoffen. Daarnaast is het verstandig een brok te kiezen met zo min mogelijk granen. Deze brokken zijn vaak lastig tot niet te krijgen in de dierenspeciaalzaken.
Bereiding en Hygiëne
* Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is als het gegeven wordt en niet rechtstreeks vanuit de koelkast
* Eventueel kan men heet water toevoegen om het sneller op te warmen, ontdooien in de magnetron is echter geen
goed idee aangezien het snel te warm wordt en het goede bacteriën vernietigd.
* Het vlees kan prima 3 dagen in de koelskast in een afgesloten bak bewaard worden
* Het is belangrijk goed de handen te wassen na aanraking met het vlees, hanteer hierin dezelfde hygiëne als u
normaal met uw vlees zou doen.